Nee, ik loop geen stage

Andere trainees herkennen de titel van deze blog misschien wel. Ik kan de hoeveelheid keer dat ik gevraagd ben of ik stage loop niet op twee handen tellen. Eigenlijk een gemiste kans, want als ik voor elke keer dat me dit gevraagd is een euro zou krijgen, had ik inmiddels een aardig spaarvarkentje vol.

Er is nogal wat verwarring wat een traineeship nou precies inhoudt. Aanleiding voor mij om hier eens iets aan te doen, want een traineeship is toch echt wel wat anders dan een stage. Wanneer iemand mij vraagt of mijn stage bevalt bij Hollands Kroon is mijn antwoord steevast dat een stage bij gemeente Hollands Kroon vast heel leuk is, maar het niet is wat ik doe. Wanneer ik dit antwoord geef, lijken mijn arme gesprekspartners dan in een wereld van vertwijfeling rond te dwalen. Want de vraag is dan: wat doe ik dan wél?

Eigenlijk is dat vrij simpel te beantwoorden: het traineeship houdt kort gezegd in dat je als young professional in een soort snelkookpan van persoonlijke ontwikkeling wordt gedropt. In een periode van twee jaar ontplooi je jezelf op allerlei manieren en staat jouw eigen persoonlijke ontwikkeling voorop. Dat betekent soms dat je uit jouw comfortzone treedt of dat je dingen op jouw bord geworpen krijgt waarvan je in de eerste instantie denkt “hoe ga ik dit ooit voor elkaar krijgen?”. Bij de gemeente Hollands Kroon komt er dan nog bovenop dat je door de projecten die jij doet als een soort boemerang langs verschillende domeinen, opgaven en programma’s vliegt. Ik vergelijk dit ook specifiek met een boemerang, omdat een boemerang altijd weer op dezelfde plek terugkomt. Hier is dat bij jouw eigen persoonlijke ontwikkeling.

Dit is wel een groot verschil met een stage. Een stage is erop gericht om praktijkervaring op te doen binnen een bepaald gebied of binnen een bepaalde branche. Een traineeship daarentegen is bedoeld om de persoonlijke ontwikkeling van zogenoemde high potential young professional een kickstart te geven. Door deze persoonlijke ontwikkeling kom je erachter welke talenten je hebt en waar deze capaciteiten het best tot uiting komen. Kleine nuance zou ik zeggen.

Toch lijken veel mensen hier onbekend mee te zijn. Je kan het mensen ook niet kwalijk nemen dat ze niet weten wat een traineeship is. Misschien komt het wel omdat een traineeship een vrij nieuw fenomeen is. Misschien komt het omdat “trainee” zijn geen beschermde term is, maar goed dan gaan we wel erg in op de etymologie van het woord. In de praktijk betekent het dat je steeds creatiever wordt met de antwoorden die je geeft wanneer iemand je vraagt hoe jouw stage eruitziet. Vragen zoals “wat ga je doen als je klaar bent met je opleiding?”, beantwoord je dan bijvoorbeeld enthousiast met “nou precies wat ik nu doe!”. Maar goed, de vertwijfelde blik die men dan laat zien nodigt ook weer uit om het gesprek aan te gaan en om uit te leggen waar je je nou mee bezig houdt in de onbekende wereld van de trainees.

Er is nog een andere misvatting over het traineeship: het idee dat wij alleen maar leuke projecten doen. Het lijkt dan een beetje alsof het traineeship een soort indoor speeltuin is, die toevallig bij de gemeente Hollands Kroon gebouwd is. Daar zijn de meningen ook nog wel eens over verdeeld. Want je kunt je misschien wel voorstellen dat het leven in een snelkookpan soms wel eens oncomfortabel is – laat staan het deel wat ik vertelde over uit je comfortzone treden-. Natuurlijk doen wij binnen het traineeship ook leuke dingen en mogen wij ontzettend innovatieve en creatieve ideeën en adviezen aandragen, waar ik zelf volop van geniet. Maar dat neemt niet weg dat wanneer je een project krijgt waarbij je uit je comfortzone moet treden, het ook wel eens onwennig is. Als een baby giraffe die niet kan lopen, moet je dan opeens opstaan met je wankele beentjes en gaan rennen. Maar ook dat leer je vanzelf en daar groei je weer van als mens en als professional.

Nu lees je dit misschien en denk je “goh dit wist ik allemaal al” of misschien komt er veel nieuws op je af. Toch was het voor mij in ieder geval belangrijk dit even te benaderen, omdat er nogal eens wat verwarring is wat een traineeship nou eigenlijk is. Als je dit leest en zelf aan een traineeship wil beginnen, of misschien al een traineeship doet, houd er dan rekening mee dat je vaak uit moet leggen wat een traineeship is. Maar dit zijn wel gouden kansen om met elkaar het gesprek aan te gaan en uit te leggen wat er allemaal bij een traineeship komt kijken.

Tot snel,

Claudine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: