Eerste hulp bij sollicitatiestress

Twee jaar geleden had ik geen idee waar ik aan begon. Als guppy liep ik rond door het Kroondomein, ik wist niet zo goed wat er verwacht werd van nieuwe trainees en wist eigenlijk ook nog niet zo goed of het traineeship bij mij zou passen. Zou ik dit wel kunnen? Was dit niet teveel verantwoordelijkheid voor mij? Was ik niet te stil? Of juist te luid? Wat zocht Hollands Kroon? Ook had ik praktischere vragen. Omdat ik me voor kan stellen dat jij ook vragen hebt, beantwoord ik hier onder de veel gestelde vragen over het traineeship. Zo kan jij geïnformeerd de sollicitatieprocedure in en focussen op wat echt belangrijk is: jezelf zijn.

 • Wat zoeken ze bij Hollands Kroon?

Bij Hollands Kroon zijn we op zoek naar trainees die buiten de gebaande paden durven te treden. Hierbij is het belangrijk dat je jouw talenten inzet voor het bereiken van resultaat. We zoeken kandidaten die lef durven te tonen. Ben jij overtuigd van jouw manier van doen? Neem anderen hierin mee, maar sta ook open voor een nieuwe kijk van een ander. We zijn kortom op zoek naar kandidaten die durven hun eigen perspectief te delen zonder oog te verliezen voor het perspectief van een ander. Ben je verder minder dan twee jaar afgestudeerd aan een HBO of universitaire opleiding, dan zoeken we jou!

 • Ga je aan de slag met je eigen studieachtergrond?

Meestal niet 😉. Het traineeship van Hollands Kroon staat in het teken van ontwikkeling. Dit betekent dat je aan de slag gaat met uitdagende projecten die soms (ver) buiten je comfortzone liggen. Natuurlijk heb je wel inspraak op de projecten die je gaat doen. Door de twee jaar heen kom je op veel verschillende plekken en krijg je meer en meer een indruk van welke teams goed bij jou passen. Laat je verrassen! Wie weet kom je erachter dat jij werkzaamheden leuk vindt waarvan je nu nog niet eens weet dat ze bestaan!

 • Hoe lang duurt het traineeship?

Het traineeship duurt 2 jaar, opgedeeld in 4 projectperiodes van elk een halfjaar.

 • Hollands Kroon maakt gebruik van  zelfsturende teams. Aan wie moet je je dan verantwoorden tijdens het traineeship?

Bij Hollands Kroon werk je met resultaatgerichte afspraken (RGA’s). Dit houdt in dat je op basis van je opdracht een meetbaar resultaat opstelt dat je binnen een bepaald termijn moet behalen. Al je andere werkafspraken maak je binnen je team. HR- en financiële zaken regel je dus ook onderling. Heel leerzaam en uitdagend!

 • Hoeveel ga je verdienen?

Ook dit ligt niet vast. Aan de hand van kaders bepaal je samen met je team wat jullie een eerlijk voorstel lijkt en hoe jullie dit onderbouwen. Het salaris zal liggen in schaal 8 of schaal 9.

 • Is het traineeship een stage?

Nee. Anders dan bij een stage is het traineeship geen onderdeel van een studieopdracht. Je krijgt een tweejarige aanstelling en werkt op projectbasis voor de gemeente. Hollands Kroon heeft overigens  ook stagiairs!

 • Wat voor werkzaamheden ga je doen?

Dit loopt ontzettend uiteen. Voorbeelden van projecten zijn in onze lichting; het opstellen van de Woonvisie, een koersdocument maken voor de agrarische sector, een plan schrijven ten behoeve van de integratie van arbeidsmigranten, maar ook het onderzoeken van visuelere vormgeving van gemeentelijke brieven voor laaggeletterden, en de wervingscampagne voor nieuwe trainees. Je zal je niet vervelen 😉. Voor meer informatie over de individuele projecten kun je de serie ‘Mee met de Trainees’ bekijken.

 • Kom je in een team te werken?

Ja! Je zal gaan starten in een traineeteam samen met de andere trainees , waar je ook gemeenschappelijke opdrachten mee doet. Onderling bepaal je hoe vaak jullie vergaderen en hoe jullie dit inrichten. Iedereen heeft ook elke periode een individueel project. Voor dit project werk je samen met de teams die voor dat project relevant zijn.

 • Krijg je begeleiding?

Ja. Je wordt bij Hollands kroon zoals je waarschijnlijk al begrepen hebt enorm losgelaten. Gelukkig is er ook begeleiding. Het team heeft een groepsbegeleider en los daarvan heeft elke trainee een mentor. Je mentor kies je zelf, zodat je je op je gemak voelt om alles bij diegene kwijt te kunnen. Verder ondersteun je elkaar onderling natuurlijk waar dat kan, en kun je voor ondersteuning wat betreft HR-zaken bij Team Consult terecht.

 1. Mag je zelf aangeven wat voor projecten je wilt doen?

In principe krijg je een project toegewezen. Hiervoor wordt zo veel mogelijk gekeken naar op welke onderwerpen jij je je nog kunt ontwikkelen en wat bij je interesses past.

 1. Hoeveel dagen per week werk je thuis en hoeveel op kantoor?

Op dit moment werken wij gezien Corona allemaal thuis. Als dat weer mogelijk is, ontmoeten we elkaar zo vaak jij zelf wil op het Kroondomein. Hier geldt dat het Kroondomein bedoeld is als ontmoetingsplek. Geen overleggen of liever ergens anders dan op het Kroondomein afspreken? Ook dat kan. Bij Hollands Kroon werk je tijd- en plaats onafhankelijk.

 1. Hoeveel uur per week ben je werkzaam in het traineeship?

Je hebt een contract voor 36 uur per week. Maar aangezien je je te houden hebt aan resultaatgerichte afspraken fluctueert dit in de praktijk. Er wordt geen urenregistratie bijgehouden. De ene week ben je 40 uur bezig , terwijl je de andere week juist een extra middag vrij neemt omdat je voor loopt op schema.

 1. Wat is het toekomstperspectief na het traineeship? Mag je blijven na twee jaar?

In de praktijk blijven de meeste trainees hangen na hun traineeship. Maar dit hangt natuurlijk af van je resultaten en eigen wensen.

 1. Hoe moet je solliciteren?

Je kunt solliciteren door een mail te sturen naar trainee@hollandskroon. Solliciteren gaat dit jaar bij Hollands Kroon incognito en vormvrij. Laat ons met je masker zien wie jij bent. Voor meer informatie over het vormvrij solliciteren kun je ons wervingsfilmpje bekijken op de homepage.

 1. Waar kan ik terecht bij vragen over het traineeship?

Je kan ons bereiken op Instagram, Facebook en trainee@hollandskroon.nl. Plan gerust een koffiemomentje met ons in of stuur ons je vraag!

Ik hoop je met dit overzicht op weg te hebben geholpen en hoop je snel te ontmoeten!

Groetjes,

Émilie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: