Al had ik dit geweten… – Brief aan mezelf

Hoi Astrid, Ik ben jou maar dan iets minder dan twee jaar later. In deze brief geef ik jou, mezelf dus, een inkijkje in wat je allemaal te wachten staat.

Gefeliciteerd met het kopen van je allereerste huis. Maar je krijgt straks meteen ook wat minder goed nieuws; er zijn niet meer genoeg fte’s op je werk. Hier ga je vreselijk van balen want je vindt het echt leuk om een hele week les te mogen geven aan lastige pubers. Naast het balen komt de stress, want hoe ga je een hypotheek betalen als je de lerarenopleiding geschiedenis hebt gedaan? Je bent echt nog té jong om vrijwilliger te worden bij een museum, dus zet dat vast maar meteen uit je hoofd. 

Na een paar weken zoeken kom je langs een vacature voor een traineeship in je oude gemeente. Je besluit om te solliciteren met een video en regelt een bekende die je hierbij kan helpen. Op de dag dat jullie dit gaan opnemen ben je ook nog aan het verhuizen dus het moet een beetje tussendoor. Doe hier maar goed je best op. Als je nu al zou weten dat sowieso iedereen wordt uitgenodigd dan zou je niet deze goede eerste indruk hebben achtergelaten in je video. 

Voor de eerste selectiedag zijn in totaal 86 mensen uitgenodigd. Je staat wat te kletsen en hoort dat een aantal al eens stage heeft gelopen bij een gemeente. ‘Wat doe ik hier’ is wat je denkt en de rest van de middag probeer je er het beste van te maken. Wees gerust want je gaat fluitend door naar de tweede ronde. In deze ronde heb je geen idee meer wat ze nu precies zoeken. Met een groep bespreek je een aantal casussen en overal zitten selecteurs mee te schrijven wat er gezegd wordt. Jij zegt wat logisch voelt en zegt niets als andere elkaar proberen te overschreeuwen. Blijkbaar zit er iets in je wat Hollands Kroon bevalt want je mag door naar de laatste ronde met nog elf anderen. Uiteindelijk gaan er zes trainees gekozen worden dus je hebt nu heel veel kans. Je voelt de druk voor het gesprek met de directie en onder deze druk bezwijk je bijna. Het gesprek ging voor jouw gevoel daarom ook belabberd, dus als ’s avonds Stasja (onze traineebegeleidster) je probeert te Facetimen ga je compleet verbaasd zijn. Alhoewel deze brief is gericht aan de Astrid van toen heb ik een tip. Trek na het hardlopen en douchen gewoon je kleren aan en doe je haar normaal. Het Facetimegesprek met Stasja, waarin ze vertelt dat je in september mag starten als trainee, wordt opgenomen en deze beelden ga je nog vaak terugzien. En dan ben je niet blij dat je make-uploos in je pyjama op de bank zit. 

In september 2019 start je nieuwe avontuur samen met Cas, Claudia, David, Émilie en Joost. De eerste maand staat in het teken om de organisatie goed te leren kennen. Neem hier de tijd voor, het is later echt handig om veel collega’s en teams te kennen. De gezamenlijke opdrachten gaan over het vinden van Smart City oplossingen op het platteland en het anders vormgeven van de gemeentelijke brieven om beter aan te sluiten op laaggeletterden. Je verdiept je met de rest in deze onderwerpen en maakt contacten buiten de organisatie. Als je begint aan je individuele opdracht voel je de drang om jezelf te bewijzen. Maar je gaat tegen heel veel dingen aanlopen die je lastig vindt en nog onwennig zijn. Desiré is dan programmamanager van Match2020 en daarom moet je veel met haar gaan samenwerken. Ze is ooit ook gestart als trainee en kan je als de beste adviseren als je het allemaal niet meer weet. Door jullie samenwerking zal je enorm veel van haar leren. In maart rond je jouw eerste opdracht goed af en kan je gaan starten aan de actualisatie van de woonvisie. Je hoeft niet onzeker te zijn over alles wat je niet weet; je zal dit snel genoeg oppakken. 

Met je collega trainees merk je ondertussen dat jullie heel veel verschillende ballen hoog moeten houden. Gezamenlijke en individuele projecten lopen uit, want je kunt door omstandigheden soms niet aan de periodes van een half jaar vasthouden. Je voelt je daarbij ook volledig betrokken bij een project en wil dit dan ook in zijn geheel afronden. In september zet je team een hele goede live-uitzending neer om onze collega’s tijdens corona toch samen te brengen, maar daarna krijgt Team Trainees het steeds moeilijker met dat we elkaar nooit meer zien op het Kroondomein en alleen maar digitale vergaderingen hebben. De Astrid van 2019 zou nooit kunnen begrijpen dat door een wereldwijde pandemie iedereen genoodzaakt is om meer dan een jaar vanuit huis te werken; dus ik ga dit nu niet proberen uit te leggen. Jij en je team krijgen het in ieder geval zwaar en jullie zullen elkaar moeten gaan steunen en werkzaamheden van elkaar overnemen. 

Voor je derde individuele project moet je gaan uitzoeken hoe de organisatie kan nadenken over beleid op lange termijn met behulp van scenariodenken. Je bent erg op jezelf aangewezen en mist het om te sparren met collega’s. Thuiswerken kan eenzaam zijn. Gelukkig heb je inmiddels al aardig wat contacten opgebouwd en kun je mensen benaderen om je te helpen. Sla je hier doorheen want in maart 2021 staat er een mooie kans op je te wachten. Met het team organiseer je elke twee weken een digitale nieuwsflits voor de organisatie en stuur je een nieuwsbrief de deur uit. Dit zijn slechts twee voorbeelden van de reeks gezamenlijke projecten die je in het tweede en derde halfjaar hebt gedaan.  

Het is nu eind maart als ik deze brief aan mezelf schrijf en ik sta er echt van te kijken wat ik allemaal heb gedaan het afgelopen 1,5 jaar. Het klinkt cliché maar dit gaat echt dé kans zijn om buiten het onderwijs een baan te vinden.

Je gaat je helemaal op je plek voelen. Als je met de rest van de trainees start met het werven van een nieuwe lichting trainees wil je laten zien hoe leuk het is om te werken bij een gemeente. Jullie gaan dus vrolijke en luchtige video’s maken en dat is helemaal prima. Alleen jullie zullen weten hoe zwaar het af en toe kan zijn tijdens het traineeship. Je hebt je onzeker, ongemakkelijk, onbekwaam, zenuwachtig, kwetsbaar en gestrest gevoeld. Maar dit heeft er wél voor gezorgd dat je nu een hele toffe vierde periode ingaat als adviseur erfgoed! Een ideale baan met hopelijk een toekomst bij de gemeente. Hier kon je in 2019 niet eens van dromen dat je dit ooit zou gaan doen. 

Liefs,

Astrid

Een gedachte over “Al had ik dit geweten… – Brief aan mezelf

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: