Ga wandelen tijdens je lunchbreak!

Wandelen is helemaal hip en hot. Tenminste, als het aan mij ligt. Ik ben nog geen 60+’er met een gewatteerde unisex jas maar sinds enkele weken kruip ik om 12 uur achter mijn laptop vandaan, eet snel een broodje en stap dan de deur uit voor een wandeling. Gekscherend noem ik dit ook wel eens ‘mezelf even uitlaten’.

Ik heb ontdekt dat ik zo prima aan de thuiswerksleur ontsnap. Zij het wel dat ik onderweg een podcast luister om het leuk te maken want met die stilte van de natuur; daar kan ik niet zo veel mee. Het liefste luister ik dan naar een podcast waarvan mijn hersenen gaan kraken. Voordat ik startte met het traineeship had ik al een brede interesse; over uiteenlopende onderwerpen wil ik van alles weten en zuig alle informatie op als een spons. Nu ik ambtenaar ben, is het ook handig om op de hoogte te zijn van actualiteiten en het maatschappelijke debat. En laten er nou net meer dan genoeg podcastmakers zijn die in deze behoefte voorzien.

Ik heb een samenstelling gemaakt van 5 podcastafleveringen die jij komende week kunt gaan luisteren! Kom met je luie reet achter je laptop vandaan en ga ook wandelen. Ik durf te garanderen dat je brein geprikkeld wordt. Hopelijk omdat je mijn keuzes net zo interessant vind als ik. Maar misschien dat je wel wegdroomt tijdens het luisteren omdat je het zo verschrikkelijk saai vind. Je bent dan wel buiten geweest dus dat zie ik dan gewoon als winst. Doe je mee? 

Maandag

Om jouw eerste lunchwandeling maar meteen goed te beginnen start je met de podcast ‘Is dit het medicijn tegen populisme?’. In deze 31 minuten gaat onder andere Belgische politicoloog Kristof Jacobs het gesprek aan over de beste manier van burgerparticipatie en wat populisme met onze democratie doet. Tijdens mijn traineeship heb ik voor mijn project een digitaal participatietraject opgezet om input te verzamelen voor een beleidsdocument. Vooraf had ik natuurlijk wel al verwachtingen maar ik werd ook tijdens dit proces verrast. Deze podcast zet mij hierover aan het denken. Onze gemeenteraad vindt participatie ook een zeer belangrijk thema, dus laat je inspireren. 

De ‘Future Shock’ podcast van VPRO/NPO2 is ook te beluisteren via de app Apple Podcast.

Dinsdag

De man van ‘het touwtje uit de brievenbus’, iedereen kent Jan Terlouw. Ik vind dat hij een fijne en rustige stem heeft terwijl hij zijn verhaal in deze podcast voorleest. Het is 2029 en in de Verenigde Staten woont in het Witte Huis voor het eerst een vrouwelijke president. Besluitvaardig regeert ze om de klimaatdoelen uit 2015 te behalen. Het toekomstbeeld dat Jan Terlouw heeft geschreven is tot stand gekomen na zijn gesprek met Janka Stoker, hoogleraar leiderschap en organisatieverandering. Als je na dit verhaal van 30 minuten nog even door wilt lopen kun je nog de diepte in gaan over dit verhaal over leiderschap in de aflevering Jan Terlouw en Janka Stoker. 

In de serie ‘Dit is de toekomt’ zijn de andere afleveringen zeker ook het luisteren waard maar als besluitvaardige vrouw raad ik je als eerste deze aan 😉 

De ‘Dit is de Toekomst’ podcast van de Volkskrant is ook te beluisteren via de app Apple Podcast.

Woensdag

Een langslepend conflict welke symbool staat voor de huursector in Amsterdam. In 18 minuten word je meegenomen in het verhaal van Klaas en Trix, de rijke vastgoedmagnaat en de vrouw die huurt voor een prikkie. Natuurlijk heeft elk verhaal twee kanten; ik kan dus moeilijk een kant kiezen na het luisteren van deze podcast. Het afgelopen half jaar heb ik geprobeerd het thema woningbouw te volgen in het landelijke nieuws. Minister Ollongren probeert van alles om snel meer woningen te krijgen; er is namelijk een schreeuwend tekort. Hou dit tekort van aanbod in je achterhoofd als je luistert en laat vooral weten aan welke kant jij staat.

De ‘Vandaag’ podcast van NRC is ook te beluisteren via de app Apple Podcast.

Donderdag

Zand. Dat is het onderwerp voor deze wandeling. En ja, dit is veel interessanter dan het misschien klinkt. Na 14 minuten ben je op de hoogte van hoe de winning van zand invloed heeft op biodiversiteit en de kwaliteit van de natuurlijke omgeving. Hoe meer zand we scheppen, hoe meer problemen dit oplevert. Ik heb zelf nog geen project gedaan die verband heeft met duurzaamheid maar een van de andere trainees is hier druk mee bezig. Dit heeft mij doen inzien dat ik mij er ook wat meer in moet verdiepen en heb door deze aflevering weer wat geleerd. 

De ‘Correspondent leest voor’ podcast van de Correspondent is ook te beluisteren in de app Apple Podcast.

Vrijdag

Het is bijna weekend dus even geen podcast over een maatschappelijk thema of publiek debat maar een spannend verhaal van 23 minuten. Het schip ‘De Lutine’ heeft schipbreuk geleden tussen Vlieland en Terschelling en jaren lang is er sprake van goudkoorts. Waar ligt het schip nu? En belangrijker waar ligt de schat? 

De ‘Verborgen verhalen’ podcast van ANWB is ook te beluisteren in de app Apple Podcast.

Heb jij nog een leuke podcast tip? Deel deze dan in de reacties of via onze socials. Tijdens dit traineeship zijn we ook gestart met het maken van onze eigen podcast genaamd: ‘HK Trainees’. Deze is te beluisteren via je favoriete podcast app’s. 

Doe een koptelefoon op of je oortjes in en gaan met die banaan!

Liefs, Astrid

Een gedachte over “Ga wandelen tijdens je lunchbreak!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: