Meedoen aan een summerschool tijdens je traineeship, dat kan gewoon!

‘Schrijf mee aan een boek in drie dagen’, zo luidde de titel van de nieuwsbrief die ik deze zomer in mijn mailbox vond. De Future City Foundation zocht jonge professionals die mee wilde doen aan een driedaagse journalistieke summerschool. Ons traineeship staat in het teken van jezelf ontwikkelen en leren door te doen dus ik besloot mij direct aan te melden. Hoe tof zou het zijn als ik kon meeschrijven aan een boek en mijn naam zou terugvinden in het colofon?! Ik werd uitgekozen en had drie intensieve, leerzame maar vooral leuke dagen. 

Om 7 uur in de ochtend moest ik al in de trein naar Amersfoort zitten. Na maanden thuiswerken keek ik er naar uit om mensen in het echt te ontmoeten en om niet vanaf een beeldscherm een webinar te volgen. Gedurende de drie dagen van de summerschool volgen we verschillende masterclasses. Hoe is het om vanuit een niet-journalistieke achtergrond te gaan schrijven, wat zijn journalistieke vaardigheden, wat verstaan we precies onder een slimme stad en waar gaan we de komende jaren naar toe op het gebied van techniek en verbindingen? Dit waren slechts enkele onderwerpen die terugkwamen. Het gesprek met Yvonne Kemmerling vond ik bijvoorbeeld ook erg interessant. Zij is de huidige voorzitter van de Future City Foundation en oud-wethouder en kon ons hierdoor een kijkje geven waar wethouders rekening mee moeten houden en waar zij mogelijk tegen aanlopen bij het implementeren van slimme technologieën. In veel gemeenten is bijvoorbeeld nog geen portefeuillehouder op het thema ‘Smart City’ en op welke manier kan er dan toch actie op worden gezet?

Gedurende de driedaagse summerschool werden natuurlijk de RIVM richtlijnen aangehouden.

Tijdens de summerschool schrijft elke deelnemer een artikel waarin een concrete casus van een gemeente wordt beschreven. Deze artikelen maken deel uit van het nieuwe boek ‘Slim besturen – Politiek en organisatie in de digitaliserende gemeente’ welke door de Future City Foundation wordt uitgegeven. Op de eerste dag werden direct onderling de casussen voor de artikelen verdeeld. Ik ging er vandoor met mijn eerste keuze; schrijven over een ethische commissie die nadenkt over de gevolgen van digitalisering en technologische vernieuwingen. Zoeken naar motivatie om mij hierin te verdiepen was niet nodig. Als je mijn eerdere blog gelezen hebt verbaast het je misschien niet dat ik geïnteresseerd ben in wat er allemaal mogelijk is met techniek en data. Maar ik kijk hier ook kritisch naar, vooral nu ik bij een overheid werk. Zouden onze democratische waarden in de toekomst in gevaar kunnen komen door de snelle technologische ontwikkelingen? Ik wil nu niet als George Orwell klinken zoals in zijn boek ‘1984’, maar ik vind het interessant om hierover na te denken. 

In gesprek met wethouder Fatma Koser Kaya van gemeente Amersfoort.

Afgelopen vrijdag 4 september ben ik alweer de derde en laatste keer afgereisd naar Amersfoort. De redacteur van het platform Stadszaken en tevens docent journalistiek had alle stukken bekeken en voorzien van feedback. Ook werd toen bekend gemaakt wie de felbegeerde 1e prijs had gewonnen met zijn artikel: een traineeship bij http://www.stadszaken.nl. Alhoewel ik natuurlijk al trainee ben bij Hollands Kroon deed ik niet zozeer mee om de prijs te winnen. Wanneer straks in de officiële druk mijn artikel geplaatst is, dat is voor mij de grootste winst!

Kennislab voor Urbanisatie organiseert meerdere keren per jaar verschillende ‘summerschools’. Ik zag deelname hieraan als een goed moment om buiten mijn ‘comfortzone’ te werken aan journalistieke vaardigheden. Door de intensieve dagen met masterclasses heb ik uitlopende dingen geleerd en de vele gesprekken met andere jonge professionals zorgden voor inspiratie. Het is even aanpoten als je ook fulltime werkt maar ik vond dit het zeker waard.

Tot de volgende blog!

Groet, Astrid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: