Nog even en ik gooi mijn laptop uit het raam

‘Never waste a good crisis’, zo luidt de bekende quote van Winston Churchill. Deze uitspraak schoot door mijn hoofd toen Mark Rutte in zijn TV-toespraak aankondigde dat er geen snelle uitweg is uit de intelligente lockdown.

Van slimme oplossingen en mogelijkheden door digitalisering word ik altijd bijzonder blij. Ik was daarom reuze benieuwd hoe deze nare situatie ten gevolge van COVID-19 ervoor zou zorgen dat onze volledige organisatie het digitale nog meer zou omarmen. En misschien dat er zelfs digitale veranderingen zouden komen die ik niet voor mogelijk zou hebben gehouden. Ofwel; hoe zou deze crisis benut worden om nóg meer digitaal te kunnen werken door álle collega’s in onze organisatie?

Digitaal werken

Wat betreft digitalisering was Hollands Kroon voor de coronacrisis al ver. Allemaal werken we met een laptop in de Cloud en thuiswerken was in de organisatie al ingeburgerd. Sinds kort is iedereen non-stop via Teams aan het videobellen, chatten en documenten aan het delen. Ik schat dat deze overgang en omarming van de app Teams door álle collega’s in een normale situatie zeker een jaar had geduurd. Nu was iedereen binnen een mum van tijd om en beheerste de basics van Teams waardoor vergaderingen gewoon door konden gaan. Zo een overgang vereist digitale vaardigheden van de medewerkers.

Over mijn eigen digitale vaardigheden kan ik zeggen dat het wel goed zit. Bij het gebruik van een nieuwe app maak ik mijzelf wegwijs of ik zoek een tutorial op via YouTube. En met mij is een hele generatie die letterlijk álles opzoekt via Google. Daarom vergeet ik soms dat digitalisering erg snel gaat en het niet iedereen zo gemakkelijk afgaat. Ik was daarom meteen geïnteresseerd toen Denise begon met haar stage bij Hollands Kroon. 

Onderzoek naar digitale vaardigheden

Denise (21) is vierdejaarsstudent Bedrijfskunde MER aan de Hogeschool van Amsterdam. Eind februari is ze gestart bij Hollands Kroon om onderzoek te doen naar digitale vaardigheden. Bij de start van haar onderzoek had Denise nooit kunnen bedenken dat het gros van de organisatie vanaf 16 maart volledig thuis zou werken en digitale vaardigheden belangrijker zijn dan ooit. ‘Ik heb nog geen vertraging opgelopen met mijn onderzoek door deze nieuwe situatie’, vertelt Denise. ‘Mensen zijn ook erg goed te bereiken’. Denise heeft net de eerste enquête eruit gestuurd waarin men hun eigen digitale vaardigheden beoordelen, hier zijn al veel reacties op. Opvolgend op deze enquête laat ze haar respondenten opdrachten uitvoeren om te testen in hoeverre hun digitale vaardigheden overeenkomen met hun eigen inschatting. ‘Bij een observatie had ik beter in kaart kunnen brengen hoe vaardig iemand is. Doordat ik het nu digitaal doe, heb ik alleen gegevens die aantonen of de respondent op het goede antwoord is gekomen of niet. Het was interessanter geweest om de weg naar het goede antwoord te kunnen observeren. Dat vind ik jammer’, vertelt Denise. Toch kan Denise door een digitale manier haar hele onderzoek doen. Een globale conclusie kan ze helaas nog niet trekken als ik vraag hoe het dan nu gesteld is met de digitale vaardigheden van onze collega’s. ‘Het is echt nog te vroeg om een beeld te schetsen’, geeft Denise aan.

Via Microsoft Teams heeft Denise al mijn vragen beantwoord over digitale vaardigheden en haar onderzoek hierna.

De timing van een onderzoek naar digitale vaardigheden lijkt mij perfect. Want naast het in kaart brengen hiervan werkt Denise ook aan het in kaart brengen van de behoefte. Op welke manier kan de organisatie bijvoorbeeld het beste trainingen aanbieden om de digitale vaardigheden aan te leren, mocht blijken dat die ontbreken. Ik kan mij zo voorstellen dat dit erg afhankelijk is van de persoon en ben dan ook benieuwd wat voor aanbevelingen uit het onderzoek komen.

Al 8 weken thuiswerken

Voor de coronacrisis kon je altijd een collega even aanschieten om iets te vragen over je computer. Nu we al 8 weken niet meer op kantoor zijn geweest, kan dat dus niet. Hoewel ik zelf weinig vragen heb over de functionaliteit van apps heb ik ook na 8 maanden werken bij een gemeente nog geregeld inhoudelijke vragen aan collega’s. Antwoord hierop krijg ik nu via de chat, erg efficiënt en digitaler kan niet. Ik had dan ook als voorstander van digitalisering niet verwacht dat het mij zo zwaar zal vallen om de hele dag alleen maar via een scherm te communiceren.

Wat er ook uit Denise haar onderzoek komt over digitale vaardigheden, ik verlang er niet meer naar dat onze organisatie nóg meer op een gedigitaliseerde wijze gaat werken. Ik heb afgelopen weken ervaren dat je niet gefrustreerd hoeft te zijn over een laptop die niet meewerkt om hem uit het raam te willen gooien. Digitale vaardigheden zijn zeker handig in deze tijd om snel te kunnen schakelen naar een nieuwe manier van werken. Maar dat is zeker niet alles. Ik zou nu namelijk ook mijn laptop uit het raam willen gooien, niet omdat ik het digitale werken onprettig vind, omdat ik helemaal klaar ben met het eindeloos turen naar mijn scherm. Ik krijg geen nieuwe energie of enthousiasme uit de videovergaderingen, iets wat ik enorm mis omdat ik ‘gewoonlijk’ na een vergadering meteen zin kreeg om aan de slag te gaan. Hetgeen wat deze crisis daarom voor mij oplevert in positieve zin zijn geen nieuwe digitale oplossingen of een versnelling in het verbeteren van digitale vaardigheden. Het gaat bij mij om het besef dat ik iets vaker los moet komen van mijn scherm. Goede collega’s zorgen bij mij voor nieuwe ideeën en zin om aan het werk te gaan. De gesprekjes bij het koffiezetapparaat, de kantoorgrapjes en praatjes over het weer met collega’s zijn daarom veel belangrijker dan ik ooit had gedacht en mis ik het allermeest.

Groet, Astrid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: