Ik werk dus ik leer

Ongeveer een halfjaar geleden begon ik, Émilie, aan mijn traineeship bij Hollands Kroon. Na mijn studie psychologie wilde ik het roer omgooien naar iets breders en meer afwisselends. Dat heb ik geweten. Hollands Kroon is daar namelijk bij uitstek de plek voor. Ook werknemers die hier al tien jaar hetzelfde werk doen kunnen zo gewenst volledig van carrière switchen.

Iedere werknemer staat 100% aan het roer van zijn of haar eigen ontwikkeling. In deze blog beschrijf ik mijn eigen ervaringen met het werken bij een lerende organisatie. Hoe is het om ergens te werken waar leren zodanig op de voorgrond staat?

Toen ik bij Hollands Kroon kwam werken waren er natuurlijk veel dingen die ik in mijn eigen ogen nog niet zo goed kon. Presenteren was daar een voorbeeld van. Ik werd er niet bang van, maar vond dat deze vaardigheid nog wel een flinke steun in de rug kon krijgen. Gelukkig wist ik, ik zit bij Hollands Kroon, en bij Hollands Kroon is doorleren door middel van cursussen op eigen initiatief de norm. Leren presenteren? Is een cursus voor. Beter leren schrijven? Kan geregeld worden. Meer leren over didactische vaardigheden? Geen probleem. Dit alles, maar ook zaken als team-optimalisatie tot weerbaarheidstrainingen, alles valt hier te leren.

Hoe zit dat dan?

Bij Hollands Kroon werk je niet alleen aan je resultaten maar ook aan je eigen ontwikkeling. Al sinds de fusie van de gemeente zit dit diep verworteld in de organisatie. Elke werknemer is bij ons namelijk zélf verantwoordelijk voor het inschatten van de vaardigheden die hij of zij nodig heeft voor het behalen van zijn of haar doelen. Daarom is de Hollands Kroon Academie opgericht, kortweg HKA. Bij de HKA worden cursussen aangeboden die je kunt betalen van je opleidingsbudget. Dit budget zijn je ‘kronen’. Per jaar krijg je er een vast aantal. Het is aan jou te bepalen welke cursussen bijdragen aan jóúw ontwikkeling en hoe je dus je budget uitgeeft. Niet alle cursussen kosten je kronen. Omdat Hollands Kroon gebruik maakt van de expertise die al in huis is, wordt een groot deel van de cursussen aangeboden door werknemers. Deze cursussen zijn gratis. Bijna alle cursussen worden verder op locatie aangeboden en waar mogelijk wordt contact gezocht met omliggende gemeentes om krachten te bundelen.

De HKA wordt door vrijwel iedereen die bij Hollands Kroon werkt gebruikt. Collega’s helpen elkaar zelfs als iemand meer kronen nodig heeft door kronen aan elkaar te doneren. Omdat behoeftes veranderen, verandert de HKA mee. Wordt een cursus waar animo voor is nog niet aangeboden? Of denkt een werknemer juist zelf een cursus te kunnen aanbieden? Kan allemaal geregeld worden.

Mijn ervaring

Heel team trainees is de afgelopen maanden al fanatiek bezig geweest met het volgen van cursussen. We hebben zelfs een serie cursussen voor elkaar opgezet, om elkaar meer te leren over onze eigen vaardigheden. Ik vind het ontzettend leuk om cursussen te mogen volgen en om te zien dat elke werknemer bezig is met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Jong of oud, elk team, iedereen kan leren. Zo was ik laatst bij een cursus leren presenteren waar zo’n beetje elke deelnemer uit een ander team kwam. Doorleren leeft hier echt. Zelfs nu we ons in een crisis bevinden en iedereen vanuit huis werkt wordt er doorgeleerd. Een deel van onze cursussen is namelijk digitaal gemaakt.

Mijn leerpad

Ik heb sinds ik werk bij Hollands Kroon acht cursussen gevolgd. Ik heb bijvoorbeeld met mijn team een cursus feedback geven en ontvangen gehad, ik heb alles geleerd over hoe de gemeente werkt en ik heb een tweedaagse cursus presenteren gevolgd waardoor ik ben gegroeid in een van mijn ontwikkelpunten. Cursussen die nog op de planning staan zijn onder andere SmartTyping en didactische vaardigheden. Gelukkig valt er met meer dan 40 cursussen in de HKA ook daarna nog meer dan genoeg te leren. En tegen de tijd dat ik die allemaal gedaan heb zijn er weer genoeg cursussen bij gekomen. Ik kan nog wel even door!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: