Wie zijn die jonge ambtenaren in spe?

Wesley, Jord, Alwyn en Senna zitten in hun laatste jaar van de MBO-opleiding Consulent publieke dienstverlening bij het ROC in Schagen. Ze hoeven nog maar één maand stage te lopen bij de gemeente Hollands Kroon voordat zij hun opleiding afronden. Deze blog gaat over de ervaringen van jonge ambtenaren in spe, iets waar wij als trainees erg nieuwsgierig naar zijn.

Op bovenstaande foto van links naar rechts: Astrid, Wesley, Jord, Alwin. Joost en Senna.

Kiezen voor een opleiding tot ambtenaar

Op de middelbare school heb ik twee weken stage gelopen bij de gemeente Hollands Kroon en dat vond ik meteen heel erg leuk’, zegt Senna. Dit zorgde ervoor dat Senna kon ontdekken of werken bij een gemeente iets voor haar zou zijn. Tijdens het kiezen van een opleiding heeft deze ervaring de doorslag gegeven. Alwyn heeft voor het starten aan de opleiding Consulent publieke dienstverlening al de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid gevolgd. Hierdoor wist hij al veel van gemeentes en wilde hij beslist nog doorleren in gemeenteland.

Zoeken van een stage

‘Onze school organiseert een dag waarop je een pitch moet geven over jezelf. En dan is 1 minuut nog best lang’, zegt Wesley. De gemeentes Texel, Den Helder, Hollands Kroon, Schagen, BUCH en Alkmaar zijn op deze dag aanwezig en na de pitches konden zij de stagiaires uitkiezen. ‘Ik had in mijn pitch gezegd dat ik graag bij Hollands Kroon wilde stagelopen’, zegt Jord. ‘Dat heeft misschien wel geholpen.’ 

Alle vier vinden ze het grote voordeel van stage lopen bij een gemeente dat je alle kanten op kunt en de werkzaamheden heel divers zijn. Hierdoor kun je tijdens je stage echt ontdekken wat je leuk vindt en wat bij je past. ‘Ik heb zelfs nog een keer een weekje meegelopen met de buitendienst’, verteld Jord. ‘We hebben de vrijheid gekregen om echt bij heel veel verschillende teams mee te lopen als we dat wilden’

Stage bij de gemeente Hollands Kroon

Tijdens het laatste jaar van de MBO-opleiding is de stageduur van november tot april. Alwyn en Wesley zitten beide bij team Vergunningen en mochten hier al snel aan de slag met een eigen project. Het is een nuttig project waar al snel resultaat zichtbaar is binnen het team. ‘De vrijheid en verantwoordelijkheid die we krijgen als stagiaire vind ik het leukste aan deze gemeente’, geeft Alwyn aan. Hij vergelijkt dit met zijn stages bij andere gemeenten waar hij zich minder op zijn plek voelde. ‘Maar wij mogen zelf natuurlijk geen brieven naar de inwoners sturen, dat doet uiteindelijk onze stagebegeleider’, geeft Wesley aan. 

Senna herkent wat Alwyn opnoemt over de verantwoordelijkheid die je hier krijgt tijdens de stage. ‘Ik loop stage bij team Geschillencommissie, Klachten en Bezwaren. Er waren wat wisselingen binnen het team waardoor ik meer taken kon oppakken binnen het secretariaat. Ik ben heel bij met het vertrouwen dat ik kreeg. Ik heb hierdoor eigenlijk veel meer geleerd dan ik verwacht had.’

Naast dat iedereen een stagebegeleider heeft bij een team, zijn er ook overkoepelende stagebegeleiders. ‘We kunnen altijd met vragen of problemen terecht bij Thea en Rebecca. Zij hebben ons ook allemaal uitgekozen tijdens de pitch’, legt Senna uit. 

Jord legt uit waarom hij de begeleiding van zijn stagebegeleider uit Team Vitaliteit zo prettig vindt. Wekelijks hebben zij namelijk een afspraak. In november heeft hij vanuit dit team een mooie inzamelingsactie op touw gezet voor het inzamelen van sinterklaascadeaus voor de Voedselbank. Na deze actie heeft hij nog meegewerkt aan verschillende opdrachten van team Vitaliteit. ‘Het leukste team in de gemeente’, volgens Jord.

Jord met zijn collega’s van Team Vitaliteit ter oproep voor het inleveren van sinterklaascadeau’s in november.

Zijn ambtenaren stoffig?

Alle vier herkennen ze het stoffige imago van een gemeente niet. ‘Als ik mijn vrienden uitleg hoe er bij Hollands Kroon wordt gewerkt met flexplekken wordt het meteen een stuk interessanter’, zegt Wesley. ‘Maar de typische ambtenaren grapjes die hoor ik af en toe wel’, voegt Jord hieraan toe. Senna heeft op de open dag van haar opleiding gestaan: ‘Ik wil dan vooral overbrengen wat leuk is aan de gemeente en benadruk dan ook de mogelijkheden die er zijn om door te groeien’.

Wat ga je hierna doen?

Als ik klaar ben met deze opleiding wil ik gaan werken’, zegt Alwyn resoluut. ‘Het liefste bij een gemeente of bij Rijkswaterstaat, dat is vooral afhankelijk van waar een leuke vacature is.’

Senna heeft ook al een duidelijk plan: ‘Team GKB heeft mij gevraagd om tijdens de zomervakantie bij hen te blijven werken. Maar daarna start ik in september wel met HBO Rechten want ik wil graag nog doorleren.’ Misschien dat we Senna ooit nog terugzien bij Hollands Kroon: ‘Ik vind dit echt een hele gezellige gemeente met een goede sfeer waar van alles wordt georganiseerd’

Wesley en Jord hebben ook beide het plan om hierna te starten met een HBO-studie. ‘Ik ben nog maar 18 dus ik wil graag nog doorleren, welke studie ik dan ga doen dat zie ik nog wel’, zegt Wesley. ‘Ga anders ook de studie Commerciële economie doen, dan zitten we weer bij elkaar in de klas’, stelt Jord grappend voor aan Wesley. 

Zoek je ook een stage?

Wil je ook een leuke stage net zoals Senna, Jord, Wesley en Alwyn waarin je veel kunt leren binnen de gemeente? Op deze website vind je meer informatie over de stageplekken bij de gemeente Hollands Kroon en kun je je ook direct aanmelden voor een stageplaats.

Stageplaats vs traineeship

Een stageplaats en traineeship worden vaak met elkaar verward. Steeds meer organisaties bieden een traineeprogramma aan. Hiervoor kun je solliciteren als je recentelijk bent afgestudeerd aan een HBO of WO-studie. Door het aanbieden van een traineeprogramma investeert een organisatie in de ontwikkelingen van jonge medewerkers waardoor zij uiteindelijk zo goed mogelijk aansluiten op de visie van de organisatie en breed kunnen worden ingezet. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: