Hollands Kroon wint de FUTURPROOF award!

Een overheidsorganisatie die zich richt op verjonging. Dat is één van de vereisten om als gemeente te worden verkozen als ‘FUTURPROOF’. Na twee jaar traineeship wist Stasja als geen ander dat bij de gemeente Hollands Kroon buiten de gebaande paden durven gaan juist wordt toegejuicht. Zij besloot daarom om de werving & selectie video van onze ronde trainees in te sturen naar Stichting FUTUR. Van het één kwam het ander en plots was de gemeente Hollands Kroon één van de drie genomineerden voor de FUTURPROOF award. 

Stichting FUTUR is in 1997 opgericht en streeft naar vernieuwing van overheidsorganisaties en naar een beter imago van de overheid als werkgever. Ze zijn hét landelijke netwerk voor jonge ambtenaren. Sinds 2002 verkiest FUTUR elk jaar een ‘jonge ambtenaar van het jaar’. Dit jaar waren er drie genomineerden: Nissrin Dhkissi, Rachelle Dohmen, Yasmin Brewster. De drie overheidsorganisaties die kans maakten op de FUTURPROOF award waren de gemeente Sittard-Geleen, de gemeente Meijerstad en de gemeente Hollands Kroon.

Speeddaten à la Hollands Kroon

In januari bracht de jury, Jacoline Hoogenboom, Ton van der Veen en Neeltje van der Heiden, een bezoekje aan de drie genomineerden gemeenten. Belangrijk vonden wij aan dit bezoek dat de juryleden geen ingestudeerd praatje zouden aanhoren. Zo kwam al gauw het idee om elk jurylid te laten ‘speeddaten’ met een viertal collega’s zodat ze zelf zoveel mogelijk konden vragen. Thema’s als verjonging, werkgeluk, buiten gebaande paden en leren en ontwikkelen werden besproken. 12 Jonge collega’s van Hollands Kroon konden hier zo enthousiast over vertellen dat het belletje voor de volgende ronde veelvuldig werd genegeerd. Van het bezoek hebben de juryleden onderstaande video gemaakt. Jurylid Ton van der Veen vraagt zich hierin af wat zij die middag te eten zullen kijken.. En dat hadden wij ook geheel op zijn ‘Hollands Kroon’ ingestoken. Ze moesten hun lunch zelf gaan maken! Wij zijn het namelijk gewend om in zelfsturende teams te werken waarbij ieder zijn eigen verantwoordelijkheden heeft, zo ook tijdens het verzorgen van een lunch.

FUTUR heeft de volgende video gemaakt van hun bezoek aan onze organisatie.

De uitreiking

Met een club collega’s zijn wij op donderdag 23 januari naar voormalig penitentiaire inrichting ‘de Lik’ in Utrecht afgereisd. De locatie sloot naadloos aan op het thema van dit jaar: de stoute lefhebber. Daar kun je natuurlijk een heleboel spannende dingen bij indenken. Bijvoorbeeld dat de genomineerde dames geheel in stijl het podium kwamen oplopen gekleed in een boevenkostuum. Na deze spannende opening van de avond barste de strijd los.

Jonge ambtenaar van het jaar

Voor de titel ‘jonge ambtenaar van het jaar’ moesten de genomineerden hun verborgen talent presenteren, een overtuigende speech geven en een lastige casus behandelen. Yasmin Brewster blonk uit in haar gevoel van humor, hoe ad rem zij antwoord kon geven en haar bijzondere achtergrond voortkomend uit twee culturen. Ze is daarmee de terechte winnaar en heeft de titel ‘jonge ambtenaar van het jaar 2020’ dubbel en dwars verdiend! Met de meeste publieke stemmen heeft Nissrin Dhkissi de publieksprijs ontvangen. Ze hield een inspirerend betoog om alleen positieve feedback te geven tijdens beoordelingsgesprekken in plaats van medewerkers naar beneden te halen. Rachelle Dohmen greep helaas naast de prijzen maar mag natuurlijk ontzettend trots zijn op haar nominatie en finaleplaats. Zoals de jury al terecht aangaf zaten de drie finalisten dicht bij elkaar kunnen we van alle drie de komende jaren mooie dingen verwachten!

Winnares Yasmin Brewster ontvangt de cheque van Brandon Pauw, jonge ambtenaar van het jaar 2019, met Tim Smit, voorzitter stichting FUTUR.

HK is FUTURPROOF

De FUTURPROOF award mocht worden uitgereikt door directeur Lisa Wouters van Driesen, een uitzendbureau gericht op de publieke sector en partner van stichting FUTUR. Op het moment dat zij noemde dat de jury onder de indruk was van de kernwaarden konden wij het bijna niet geloven. De award werd officieel uitgereikt aan de gemeente Hollands Kroon! Ondanks dat Joost en ik nog maar 5 maanden werkzaam zijn bij de organisatie waren ook wij heel trots en vereerd dat wij erbij mochten zijn. Het bevestigd het gevoel dat wij al deze tijd al hebben: onderdeel uitmaken van een organisatie die zich richt op vernieuwing.

Hollands Kroon collega’s op het podium met de felbegeerde award.

In het juryrapport staat geschreven: ”De gemeente onderscheidt zich door haar unieke DNA dat in alle aspecten van de organisatie zichtbaar is. Een DNA dat gebaseerd is op kernwaarden als lef, bevlogenheid, vertrouwen, contact, respect en innovatie. “Anders is hier standaard” aldus de jury.’

Als trainees gaan wij voor anders! En als we deze koers aanhouden, wie weet staat er dan een van ons over een jaar als genomineerde voor de titel ‘jonge ambtenaar van het jaar 2021’ op het podium. Wie weet… Dromen mag altijd!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: