Ambtenaren zijn lui, links en hebben lak aan de burger

Ambtenaren zijn lui, links en hebben lak aan de burger. Zo luidt de titel van het boek* van Dirk van Harten die de 42 vooroordelen over ambtenaren beschrijft. En… het zijn er nogal wat, die vooroordelen. Ambtenaren vergaderen de hele dag, smijten geld over de balk, verschuilen zich achter regels, doen aan vriendjespolitiek en hebben geen sexappeal. Ja.. het leven van een ambtenaar gaat niet over rozen.

Wat je op een verjaardag vertelt dat je doet

Het is geen pretje om op een verjaardag te vertellen dat je medewerker belastingen bent bij de gemeente, terwijl je de laatste slok van je koolzuurvrije groene ijsthee neemt. Je neef werkt namelijk als ‘Chief Officier Operational Supply Chain Manager’ bij Ahold. Wat hij precies doet, geen idee, maar het klinkt wel lekker. Sterker nog.. zeer recent ging de discussie, op nota bene mijn eigen verjaardag, over het leven van de werkende mens. Ik kreeg de opmerking naar mijn hoofd geslingerd dat ik geen inspraak heb ‘want wat weet jij er nou van, je bent maar een ambtenaar’. Dit zette mij aan het denken. Want in de korte periode dat ik werkzaam ben als ambtenaar, heb ik al aardig wat vooroordelen voor mijn kiezen gekregen.

CEO van KLM, Bol.com en Coolblue

Toen ik mijn familie vertelde dat ik had gesolliciteerd bij gemeente Hollands Kroon was de eerste reactie ‘oh nee, daar gaat je carrière, al die jaren hard werken voor niets geweest’. Want ik was jong, knap (tenminste dat zegt mijn vriend), gedreven en ik had een batterij aan studies. Een top carrière bij een groot internationaal bedrijf was alles dat mij te wachten stond. En nu ben ik ambtenaar.. waar is het mis gegaan vraag je je misschien af. En hoewel ik niet kan ontkennen dat sommige vooroordelen misschien een kern van waarheid bevatten, was het werken bij de gemeente een weloverwogen keuze.

Een Hollands Kroontje op je hoofd

Ik had namelijk een goede baan in de farmaceutische wereld en deze heb ik opgezegd om bij gemeente Hollands Kroon te gaan werken. Hollands Kroon is namelijk niet zomaar een gemeente. Hier gaat alles net even anders. Zij maken korte metten met alle vooroordelen.

Vooroordeel 1. Verstikkende regels

Ambtenaren zijn inflexibel en verschuilen zich achter verstikkende regels. Maar dat kan niet meer… als je 70% van de regels schrapt (evil gelach op de achtergrond). Gemeente Hollands Kroon kwam groot in het nieuws nadat zij 70% van de regels in de APV* hebben geschrapt. Het ging hier om regels die niet meer gebruikt werden of regels die inwoners prima samen kunnen regelen. Het doel hiervan is dat de inwoners elkaar aanspreken op hun gedrag. Daarnaast biedt het ook meer ruimte voor creativiteit, initiatief en vrijheid, aldus de woordvoerder van Hollands Kroon.

Vooroordeel 2. Ambtenaren tijden

Ambtenaren tijden? Of helemaal geen tijden! Bij gemeente Hollands Kroon werken we namelijk tijd en plaats onafhankelijk. Het resultaat staat voorop en hier maken we ook duidelijke afspraken over. Waar of wanneer je aan het werk bent, dat mag je zelf weten. Werken vanaf het strand in Spanje, geen probleem! Werken in dat leuke café om de hoek? Waarom niet!

Daarnaast is het trouwens geen straf om vanuit het kantoor van gemeente Hollands Kroon te werken. Hier vind je namelijk geen saaie bureaus en dichte deuren van kantoorruimten. Het kantoor is zo ingericht dat er verschillende open werkplekken zijn die voelen als een gezellige huiskamer waar je gemakkelijk contact kunt maken met je collega’s. Voor een goede beeldvorming moet je het echt eens in het echt zien. Ben je nieuwsgierig? Laat het ons dan weten, dan geven wij je een rondleiding!

Vooroordeel 3. Oude stoffige dozen

Een dikke wollen trui, kaki ribbroek en een veel te grote bril op het puntje van je neus. Het beeld van de ambtenaar lijkt op die van de gemiddelde bibliothecaris. Maar zo erg is het nou ook weer niet.. De gemiddelde leeftijd in ambtenarenland lag in 2017 rond de 48,3 jaar*. Echter daalt de gemiddelde leeftijd van ambtenaren voor het eerst in jaren. Gemeenten doen actief mee aan het werven van jong talent, want op dit moment is er nog sprake van een onevenwichtige leeftijden opbouw binnen gemeenten.

Gemeente Hollands Kroon is druk bezig met het aantrekken van jong talent. Zo is er een speciale club opgericht, genaamd ‘Jong HK’, die allerlei activiteiten organiseert voor de jonge ambtenaren en natuurlijk mogen we het traineeship niet vergeten, waar wij zelf onderdeel van zijn. De bijzondere manier van solliciteren trekt behoorlijk de aandacht. Op dit moment zijn er rond de 130 jonge ambtenaren (<39 jaar) binnen Hollands Kroon.

Vooroordeel 4. Lak aan de inwoner

Ambtenaren zijn lastige wezens die niet op komen voor de belangen van de inwoner. We kunnen niet met iedereen rekening houden, maar we proberen het wel zo goed mogelijk te doen. Hollands Kroon heeft allerlei middelen ontwikkeld om gehoor te geven aan de wensen en behoefte van de inwoner. Zo is er de Fixi app, hierin kan de inwoner een melding maken van zaken zoals overhangende bomen, losliggende stoeptegels etc. Deze meldingen worden dan zo snel mogelijk door een team opgepakt.

Ook zorgt team Kernbeheer er voor dat de inwoner inspraak heeft op de invulling van de openbare ruimte, zo kunnen zij bijvoorbeeld aangeven dat zij graag een speeltuin willen op dat braakliggende stukje gemeente grond. Gemeente Hollands Kroon heeft als doel gesteld om in 2023 een 8.5 te halen als cijfer voor dienstverlening. Dienstverlening tot op het bot is dan ook het motto.

En.. of ambtenaren geen sexappeal hebben, dat moet je zelf maar beoordelen.

Liefs Claudia

2 gedachten over “Ambtenaren zijn lui, links en hebben lak aan de burger

Voeg uw reactie toe

  1. Zwaar overdreven om de pluspunten van werken bij Hollands Kroon te promoten. Doe als Ford; “Be good and say it”.
    Niet eerst een zwaar vertekend beeld schilderen en dat dan gaan ontkennen. (Eerst grappig en dan ernstig, is altijd in PR zoiets als het uitleggen van een goeie mop, maar dan is het niet meer grappig!)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: