BELANGRIJK! Hvem der læser dette er vanvittigt!

Waar voor velen van ons schrijven, lezen en spreken een automatisme zijn waar je niet meer bij stilstaat – nou ja, misschien krab je je eens een keer achter je oren bij een dt-fout – bestaat er een verborgen groep Nederlanders voor wie dat niet zo vanzelfsprekend is. Het zal je wellicht opgevallen zijn dat de titel van deze blog er misschien wat vreemd uitziet. Hvem der læser dette er vanvittigt! Is het dialect? Een andere taal? Of is het uit een hele grote duim gezogen? Wie ooit in Denemarken op vakantie is geweest herkent misschien her en der wat woorden, want wat er staat is Deens en luidt als volgt: ‘Wie dit leest is gek!’

Nu hou ik onze lezers graag te vriend, maar ik hoop dat ik hiermee wel de aandacht heb getrokken. Het illustreert namelijk de situatie van een groep Nederlanders die onze mooie taal niet, of beperkt, machtig is. Stel je nu eens voor dat er een brief van de gemeente op de mat ploft met de titel van deze blog. BELANGRIJK! Ja, dat woord begrijpen de meesten van ons nog wel. Bij de Hvem gaat het waarschijnlijk voor de meesten al mis. Der zou Duits kunnen zijn. Maar waar komt die rare ae in læser dan vandaan? Voor iemand uit Denemarken is de titel natuurlijk appeltje eitje, maar de meeste Nederlanders voelen zich wellicht een beetje in de aap gelogeerd. Om een lang verhaal kort te maken is het belangrijk om te beseffen dat de omgang met taal niet voor iedereen even eenvoudig en vanzelfsprekend is.

Onbegrijpelijke brieven

Voor laaggeletterden en analfabeten kan het niet machtig zijn van taal, mede vanwege de schaamte die hier vaak bij komt kijken, een enorme barrière zijn in het dagelijks leven. Sterker nog, uit recent onderzoek komt naar voren dat mensen in de (financiële) problemen kunnen komen door de onbegrijpelijke brieven die verstuurd worden. Reden genoeg dus om hier de nodige aandacht aan te besteden. Gelukkig zijn zowel de overheid als Hollands Kroon bij de les en wordt er druk geïnnoveerd om de communicatie richting de inwoners te verbeteren. Zo zijn we bij Hollands Kroon bezig met het hertalen van onze beschikkingen om deze voor iedereen begrijpelijk te maken.

De Stem van Taal

Als kersverse lichting trainees is het de komende maanden aan ons om deze hertaalde beschikkingen ook in een visueel aantrekkelijk en (nog belangrijker) begrijpelijk format te gieten. Een mooie uitdaging die we met beide handen hebben aangegrepen. Zo reisden Cas, Astrid en ik afgelopen vrijdag naar het altijd gezellige Eindhoven om in het teken van de Dutch Design Week 2019 het slotevenement over Design en Taal en Laaggeletterdheid bij te wonen. Genaamd de “Stem van taal”, was er ook koninklijk bezoek in de vorm van onze eigen Prinses Laurentien van Oranje die zich als beschermvrouw van het Genootschap Onze Taal sterk maakt voor de Nederlandse taal en taalontwikkeling.

Een koninklijk onthaal

Dit evenement stond in het teken van het doorbreken van de schaamte en onbegrip voor diegene voor wie taal een barrière is in het dagelijks leven. Prinses Laurentien drong er dan ook op aan dat we vrijmoedig, open en openhartig praten en luisteren over het thema taal en laaggeletterdheid. Dit heeft als doel om ervoor te zorgen dat we de komende jaren nauwer samenwerken in een systematische, preventieve en inclusieve aanpak. De Prinses introduceerde drie bijzonder moedige ambassadeurs die met hun persoonlijke verhaal een inkijkje gaven in hoe het is om in deze maatschappij je te moeten redden als laaggeletterde.

Op weg naar begrijpelijke beschikkingen

Na deze interessante presentatie was het tijd voor een welverdiende borrel en hadden we de mogelijkheid om lekker te kletsen met de aanwezigen en nieuwe inzichten op te doen voor ons eigen project. Zo vroegen we de ambassadeurs het hemd van hun lijf en legden we mooie contacten die ons op weg kunnen helpen om de inwoner nog beter ten dienst te zijn. We gaan binnenkort om tafel met een viertal ambassadeurs uit de regio om onder het genot van een kopje koffie en een koekje samen te onderzoeken hoe we er het best en snelst voor kunnen zorgen dat niemand meer buiten de boot valt en wij als gemeente Hollands Kroon inclusief, begrijpelijk en positief communiceren met onze inwoners!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: