De kracht van het bierviltje

Bierviltjes spelen momenteel weer een belangrijke rol in mijn leven en nee, niet omdat ik zoveel drink. Vorige maand werd in de gemeenteraad van het dorp waar ik woon (Heiloo) het amendement jongerenwoningen aangenomen. 50 woningen voor jongeren, een idee dat met vier politiek betrokken jongeren begon in een Heiloose kroeg! Deze week werken wij als trainees uit wat wij op de bierviltjes hebben geschreven. Een creatief idee hoe we onze organisatie verder kunnen helpen.

WhatsApp Image 2019-04-24 at 11.54.32

Maar waar komt nou de kracht van het bierviltje vandaan? Een bierviltje haalt het niet bij wat je zichtbaar kunt maken op een Powerpoint en toch werken de plannen van bierviltjes vaak beter dan mijn 36 dia’s tellende Powerpointpresentaties. Ik zit op het moment van schrijven braaf aan de thee en bedenk me dat er 3 redenen zijn waarom een bierviltje beter werkt.

  1. Een bierviltje is vaag genoeg dat iedereen zich er in kan vinden maar duidelijk genoeg over welk doel wordt nagestreefd. Er is akkoord op het wat en waarom en in de kroeg nemen we daar ook duidelijk de tijd voor. Het hoe komt later wel, want in de kroeg mogen we dromen en zijn we soms een tikkeltje overmoedig 😉.
  2. Als je met je collega’s vrijwillig naar de kroeg gaat ( en ik heb het hier dus heel duidelijk niet over de verplichte vrijmibo!) is er sprake van een groep mensen die zich genoeg bloot durft te geven dat ze met elkaar wat durven drinken. Simpelweg naar de kroeg gaan is dus niet de oplossing maar eerder het gevolg van een gezonde groepsdynamiek. Na twee drankjes neemt iedereen zijn filter wat af en is het lastiger om een rol te spelen en zijn we onszelf. Daarnaast is een kroeg vaak een neutrale omgeving waar iedereen opeens gelijk is. Niemand heeft een groter kantoor of een duurdere leaseauto. We moeten allemaal weer met het ov of de fiets naar huis.
  3. Als laatste roept een bierviltje ook het gevoel van saamhorigheid op. Het is bijna een soort sociaal contract dat je met elkaar afsluit. Ik weet nog goed hoe vaak ik met mijn voetbalteam gezeten heb om de opstelling voor volgende week te maken na weer een dramatische verliespartij. Maar we hadden weer een plan hoe we de volgende wedstrijd wel zouden gaan winnen, bestaande uit 11 namen. Zo is het ook met onze gezamenlijke traineeopdracht we hebben geen plan gemaakt voor een nieuwe gezamenlijke opdracht. We hebben geproost op een nieuw gezamenlijk doel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: