Training on the job

Bevlogenheid
Het afgelopen jaar ontdekte ik wat ik echt graag doe als werk. Het voelde alsof ik vleugels kreeg en op plekken kwam die ik graag wilde bereiken maar eerder niet kon vinden. Meer reismetaforen vind je in mijn vorige blog waarin ik vertel wat voor een opdracht ik doe en wat er zo leuk aan is. (Of kijk helemaal onderaan deze blog.) In een notendop: voor Hollands Kroon heb ik als eerste gemeente van Nederland algemene kaders voor in de omgevingsvisie opgesteld om recreatiehuisjes om te zetten naar woningen.

Inmiddels heb ik van zes collega’s met wie ik regelmatig heb samengewerkt feedback ontvangen. Allemaal kiezen ze bevlogenheid uit als kernwaarde van Hollands Kroon die ze zo bij mij vinden passen. Het leuke van bevlogen werken is dat je ook héél veel leert. Mijn belangrijkste lessen bespreek ik in deze blog.

Stakeholderanalyse
De andere trainees Stasja, Sybren en Pierre en ook mijn mentor Petra lachen er inmiddels om: een stakeholderanalyse doen werd mijn heuse obsessie. Ik ben behoorlijk geel volgens Insights en flink extravert volgens MBTI. Tijdens een training in ons eerste jaar werd ik gewaarschuwd dat ik daarom niet te snel moet gaan zonder om me heen te kijken. Volgens mij is dat de valkuil van bevlogenheid. Ik kreeg de tip om in gevolg een krachtenveldanalyse te doen. Braaf knikte ik ja, maar wat het precies is… Het lot zorgde ervoor dat ik in drie volgende trainingen leerde over een stakeholderanalyse, factor C en jawel: de krachtenveldanalyse. Inmiddels weet ik dat het termen voor hetzelfde principe zijn. Het meest bruikbaar vond ik de ring van invloed, een tool die we bij Hollands Kroon gebruiken.

cirkel van invloed leeg

In de ring van invloed denk je na over wie er bij je project betrokken zijn, en op welke manier. Zowel collega’s als externen. Denk in mijn geval aan de expertises ruimtelijke ordening, veiligheid, wonen, vergunningen, toerisme en experts in communicatie, beleid en juridische zaken. Maar ook het college van burgemeester en wethouders, gemeenteraadsleden, buurgemeenten en de provincie. Natuurlijk zijn er eigenaren van recreatiewoningen en van parken, omwonenden, ondernemers, brancheorganisaties en media bij betrokken. Met de ring van invloed kun je deze actoren positioneren. Zo kom je tot een strategie hoe je alle betrokkenen meeneemt.

En zo ging ik beslagen ten ijs, dacht ik. Ik was me ervan bewust dat ik mijn strategie niet te statisch moest toepassen. Ik wilde hierin uitgaan van mijn eigen ‘soft skills’, ook al is het mijn eerste bestuurlijke opdracht. Dus ik probeerde me bewust te zijn van elk signaal en daar dan een goede afweging in te maken. Ik had niet verwacht dat dit zo vermoeiend is! Vooral als ik inhoudelijke reacties kreeg, want daar weten collega’s vanuit hun expertise natuurlijk veel meer van. Hoe verwerk ik die reactie? En wat doe ik met een inwoner die het er niet mee eens is? Want ons werk draait om de inwoner. En dan heb ik ook nog als basishouding dat ik iedereen positief wil houden… Inwoners, maar ook collega’s en anderen. Dat was dan ook de uitdaging die me persoonlijk het meest raakte. Toen het erop aankwam schoot ik daar wel wat in door, bijna als een soort angstreactie. Op dat moment ging het vertrouwen in mezelf wankelen. Best bizar, want fouten maken mag, zeker in Hollands Kroon wordt dat uitgedragen.

falen

In mijn feedback van collega’s gaat het ook over hoe ik iedereen heb betrokken. ‘Ik vind het knap dat je de halve organisatie de kans hebt gegeven om mee te denken, dat is echte integriteit.’ Dit compliment kan ik mooi in mijn zak steken. Ik kreeg ook een goede tip: richt je minder op bemiddeling en meer op advisering. Mijn begeleider Rianne adviseert: ‘Probeer vooraf goed na te denken over het positioneren van de ander, waarna je daarna binnen dat kader je open blik kan hebben. Dat kan er uiteraard ook toe leiden dat je de ander anders gaat positioneren. Maar het kan je denk ik helpen om een houvast te creëren, aan de voorkant. Voor jezelf, maar ook voor de ander.’ Rianne verwoordt wat ik in de vorige alinea probeerde uit te leggen: hoe ik soms kan worstelen met wat ik wil en doe met de input die anderen geven. En dan had ik nog wel zo’n mooie ring van invloed!

Gewoon doen!
Al met al laat bovenstaande zien hoe complex stakeholdermanagement in de praktijk is. Had ik dan vooraf alles tot achter de komma moeten uitdenken? In de dynamiek die erbij komt kijken in de praktijk is dat niet de oplossing. Volgens mij is het echt een vaardigheid die je leert door het gewoon te doen! Ik wil dit absoluut verder ontwikkelen. Ik denk dat ik met mijn voelsprieten, open en positieve houding en natuurlijke manier van het creëren van draagvlak uiteindelijk nog veel meer van betekenis kan zijn in complexe vraagstukken.

Mijn missie in deze opdracht was iets onmogelijks mogelijk maken, stakeholders er goed bij betrekken inclusief bestuurders, m’n intuïtie volgen en gewoon doen! De missie is geslaagd! Training on the job is de beste training die je kunt krijgen. Zorg dus voor een uitdagende opdracht en dan: gewoon doen!

Oja, en hoe is het dan afgelopen met de opdracht? Die is nog niet af! Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de structuurvisie waarin de kaders staan. Die ligt nu ter inzage voor belangstellenden. Op basis daarvan volgen er misschien aanpassingen. Dan ga ik de raad informeren tijdens een beeldvormende vergadering en eind mei is het dan zover: de raad neemt een besluit. Het bestuurlijke aspect gaat nu pas echt beginnen…!

Spreken de afbeeldingen in deze blog je aan? Ze komen uit de inspiratiegids van Hollands Kroon. Klik hier om een reis te maken door onze toffe organisatie! Interesse gekregen in ons traineeship? Klik hier voor meer info!

reis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: