Brief aan mijzelf

980xHoi Stasja,

Ik ben jou, één jaar en 9 maanden later. Jij zit in een heel spannende fase, want je hebt zojuist besloten te stoppen met werken bij het advocatenkantoor waar je werkt: de plek waar je begonnen bent toen je nog studeerde en de plek waar je je nu helemaal thuis voelt. Je zult op dit moment even niet meer begrijpen waarom je dit besloten hebt. Je hebt immers nog geen zicht op een nieuwe baan en je bent ontzettend bang dat je deze plek gaat missen. Daarom schrijf ik jou deze brief, want het komt helemaal goed. Maar laat ik eerst je geheugen opfrissen: waarom heb jij zojuist ontslag genomen?

Het was een logische stap om te gaan werken bij het kantoor waar je stage liep. Deze stage sloot perfect aan bij jouw master Privaatrecht. Deze master sloot dan weer aan op jouw bachelor Rechtsgeleerdheid, die jij bent gaan doen nadat je je propedeuse HBO-Rechten haalde. Maar waarom koos jij in de eerste plaats voor een studie rechten? Eigenlijk had je je ingeschreven voor de opleiding Journalistiek in Utrecht, toen je 17 was. Maar je wilde liever in Amsterdam gaan wonen. In Amsterdam werd die opleiding niet aangeboden. Daarom besloot je om niet te starten met Journalistiek, en in plaats daarvan Rechten te gaan studeren. Die opleiding was immers zo breed dat je nog alle kanten op kon. Je vond de wetteksten niet zo leuk maar je genoot van de arresten en het lezen over de redenen waarom wij mensen toch zo’n ingewikkelde samenleving hebben bedacht. Van het een kwam het ander: je was opeens meester in de rechten en bent gaan werken. Toen sloeg de twijfel toe: was dit nou wat je wilde? En vooral: was dit wat je de komende jaren ook wilde gaan doen? Eigenlijk niet… Dus zegde je je baan op zodat je een stok achter de deur had. En nu moet je wel op zoek naar iets waar jij blij van wordt.

Geheugen opgefrist? Mooi. Ik weet hoe je je nu voelt. Ik ben immers jou, niet eens zo heel lang later. Maar ik voel mij een ander persoon dan jij nu bent. Weet je waarom? Omdat ik in één jaar en 9 maanden waanzinnig veel heb geleerd, ervaren en heb meegemaakt. Ik kom nu thuis en ben niet moe omdat ik zo hard heb gewerkt, terwijl ik heel hard werk. Hoe is dit zo gekomen? Dat ga ik je nu vertellen.

Je gaat tot het besluit komen dat je een traineeship wil gaan doen omdat je jezelf zo veel mogelijk wil gaan ontwikkelen en omdat je van een traineeship ontzettend veel leert. In jouw zoektocht naar een traineeship zul je horen over de gemeente Hollands Kroon. Het beeld dat jij nu hebt van een gemeente zal worden ontkracht door mooie verhalen van oud-trainees en je raakt enthousiast. Je weet dat je gaat solliciteren op een gewilde plek: bij de vorige traineeships gingen honderden sollicitanten jou voor. Je doet bij de eerste sollicitatie een kleine persoonlijkheidstest op het internet en dat vind je al erg spannend. Als je zou weten hoe de verdere selectieprocedure gaat verlopen zou je daar heel hard om moeten lachen. Tijdens deze procedure ga jij namelijk met 87 anderen geblinddoekt taarten gebakken, moet je jezelf pitchen in een video waar jij je heel ongemakkelijk bij gaat voelen én ga je jezelf laten opsluiten in een escape room waaruit je je na 59 minuten en 58 seconden zal weten te bevrijden. Spannender kan bijna niet. Nou ja, spannender kan het eigenlijk wel. Je gaat als laatste namelijk nog in gesprek met directie en daarna zal je moeten wachten op het verlossende belletje van Corine. Dat komt gelukkig al na een paar uur. Corine zal je vertellen dat je samen met Pierre, Sybren, Simone en Britt aangenomen bent. Je gaat bijna niet kunnen wachten totdat het zal beginnen in september 2017.

De eerste opdracht die je gaat krijgen is een gezamenlijke opdracht: schrijf een gezamenlijk salarisvoorstel. Jullie zullen het voorstel gaan schrijven onder het genot van een glas bubbels om te vieren dat jij en de rest een team vormen. Een uitdagende opdracht, maar je komt er zonder kleerscheuren vanaf. Daarna ga je samen met de rest op tweedaagse in een hutje op de hei. Daar zal je elkaar leren kennen aan de hand van elkaars Insights-profiel maar vooral aan de hand van een hilarisch supermarktincident: met z’n vijven boodschappen doen is al niet zo handig, vooral als je vijf ambitieuze enthousiaste hongerige trainees loslaat in een supermarkt. Het gevolg: Simone en jij zullen beteuterd twee tassen vol boodschappen terug moeten leggen in de schappen van de supermarkt. Eerste les: je hoeft niet alles samen te doen. Ga gewoon met z’n tweetjes boodschappen doen en ontspan.

Vele lessen zullen volgen. De eerste maand is een introductiemaand waarin je alle teams langsgaat om ze te leren kennen en om uit te zoeken waar er knelpunten in de organisatie liggen. Ook hier geldt: ontspan. Teams vinden het echt niet erg als je even langskomt en vraagt wat er wel en niet goed gaat. Je toont interesse en dat vinden mensen juist erg fijn. Wees wel even duidelijk wat je komt doen van tevoren en plan voldoende tijd in. Bij de volgende opdracht, de analyse van de WOP-app, zal je leren dat het erg handig is om verwachtingen helder te hebben voordat je aan een opdracht begint en dat je het gesprek aan moet gaan als iets nog onduidelijk is. Bij de derde opdracht, het stimuleren van het gebruik van Argu, zul je leren dat je je niet hoeft vast te houden aan de letterlijke opdracht maar dat je altijd moet kijken naar het werkelijke doel van de opdracht. Je krijgt trouwens ook een individuele opdracht: je zal plaatsnemen in het tijdelijke projectteam Balans waar je je bezig zal gaan houden met procesoptimalisatie. Dit zal een pittige opdracht worden voor jou. Je zult leren dat samenwerken niet zo makkelijk is als je had gedacht en dat je eigenlijk best een eigenzinnig wezen bent. Niks mis mee, maar wel goed om te weten. Omdat je bij deze opdracht merkt dat je jezelf graag wil verbeteren in jouw communicatie zal je trainingen gaan volgen: to-the-point communiceren en NLP in 5 maanden. Ook zul je tijdens deze opdracht leren over bestuurlijke sensitiviteit, waar je later ook een cursus over zult volgen.

In de zomer volg je een summerschool projectmanagement en ben je helemaal klaar voor jaar 2. In het tweede jaar zul je samen met team trainees de Pitstop organiseren. Tijdens de Pitstop, een dag voor alle collega’s van Hollands kroon, zal de nieuwe organisatievisie worden gepresenteerd aan de hand van workshops, sprekers en andere leuke dingen. Op deze dag krijgt iedereen de door team trainees ontworpen reisgids waarin alles over werken bij Hollands Kroon staat. Deze gids heeft je bloed, zweet en tranen gekost maar het resultaat mag er wezen! Ook zal je je tweede individuele opdracht mogen kiezen. Je kiest ervoor om het beleidsplan van het sociaal domein te evalueren om te kijken of de organisatie nog op koers ligt en of de toen vastgestelde opgave nog steeds de opgave van dit moment is. Hier zul je leren analyseren, leren om objectief te luisteren, leren om op de juiste momenten door te vragen en je zult leren hoe je al die informatie in een bruikbaar vat gaat gieten om tot een goed advies te komen. Deze opdracht is nu nog in volle gang, net als de derde gemeenschappelijke opdracht van dit jaar: we organiseren een week waarin we onze collega’s meer bekend maken met dashboards en datagedreven werken. Je gaat nog veel meer doen komende tijd, maar ik moet deze brief niet te lang gaan maken. Bij alle opdrachten zul je ook leren dat het echt niet nodig is om de kat uit de boom te kijken.

Nu je dit leest zal je waarschijnlijk denken: hoe dan? Hoe kan ik dit allemaal leren in zo’n korte tijd? Het enige wat ik daarop kan antwoorden is: gewoon doen! Het lijkt nu heel veel, maar de tijd zal vliegen. Ik ben nu op het moment gekomen dat ik serieus moet gaan nadenken over wat ik na mijn traineeship wil gaan doen in Hollands Kroon. Ik kan natuurlijk gaan wachten op een brief van mijzelf over anderhalf jaar, maar ik kan beter een brief schrijven aan mijzelf over anderhalf jaar waarin ik vertel over wat ik wil bereiken in Hollands Kroon.

Liefs,

Stasja

Wordt vervolgd…

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: