Frank Underwood vs. integriteit

Frank Underwood legt zijn eed af integer te handelen...

Toen ik startte met mijn traineeship bij Hollands Kroon dacht ik bij de term ‘politiek speelveld’ aan House of Cards. Maar Netflix kan wat overdrijven, niet iedereen is zo meedogenloos als Frank Underwood. Samen met de andere trainees hebben we een cursus bestuurlijke sensitiviteit gevolgd van Fons Nijnens, ook specialist op dit gebied, maar wat vriendelijker dan Frank!

Wij maakten kennis met de arena’s die belangrijk zijn voor een bestuurder: natuurlijk het College van B&W, de Raad en ‘de vierde machten’ waarmee ambtelijke organisatie en media worden bedoeld. Maar ook iemands persoonlijke arena, de samenleving vol burgers en organisaties, de regio en de achterban van iemands politieke partij.

Fons gaf ons heel wat levenswijsheden mee die zo toepasbaar zijn in de politieke wereld, zoals:

  • Oordeel niet te snel: probeer in eerste instantie alleen een indruk te vormen. De werkelijkheid is bijna altijd anders dan je denkt. Iemand heeft nog andere kanten dan je in eerste instantie ziet. Focus je daarom op wat je ziet, maar vooral op wat je NIET ziet.
  • Het is belangrijk om goede vragen te stellen, daar leer je meer van. Maar denk dan niet dat het om de antwoorden gaat, focus je ook op het verhaal achter het verhaal.

Vertrouwen blijkt een belangrijk aspect bij politiek: het is namelijk reden nummer 1 voor politieke conflicten. Ik vind het paradoxaal hoe mensen in politiek met vertrouwen spelen terwijl integriteit ondertussen de belangrijkste waarde is. Zeker als ambtenaar is integriteit natuurlijk belangrijk. De belangrijkste les van Fons Nijnens was dan ook: wees kritisch loyaal en blijf dichtbij jezelf in de keuzes die je maakt. Volg anderen niet blindelings en blijf scherp bij je eigen mening als je iets niet integer vindt, met name bij ethische vraagstukken!

Een ander deel van de cursus was gericht op wie wij als persoon zijn en welke stijl bij ons past in het politieke speelveld. Hieruit bleek bij mij bijvoorbeeld dat ik open in gesprek ga en rekening houd met de wensen van iedereen. Mijn valkuil is dat ik met het oog op politiek te goed van vertrouwen ben. Een krachtenveldanalyse kan mij daarbij helpen: zo bedenk je welke belangen alle betrokken partijen hebben bij een bepaald thema.

De cursus heeft mij erg nieuwsgierig gemaakt. Frank gaf mij het idee dat het politiek bol staat van slinkse spelletjes waarin iedereen zijn eigen belang achternagaat en dat niets te ver gaat, maar Fons leerde mij dat het in werkelijkheid nou juist draait om integriteit. Na deze kennismaking hoop ik in volgende traineeopdrachten meer direct met politiek te maken te krijgen en aan de slag te kunnen met een krachtenveldanalyse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: