On (werk)tour!

Ook al woon ik bijna mijn hele leven in Hollands Kroon (voormalig gemeente Niedorp), heb ik nog nooit zoveel van de omgeving gezien als de afgelopen maanden. En dat allemaal dankzij m’n opdracht, waarin we de fysieke (recreatie)omgeving van Hollands Kroon gaan aanpakken en opknappen. De kans om mee te denken over hoe wij onze prachtige omgeving nog aantrekkelijker kunnen maken, geeft mij veel energie. En het bezoeken van de locaties werkt enorm inspirerend. Regelmatig werk ik mijn mail bij vanaf een terras of strand.

Wil jij weten wat mijn favoriete locaties in (de omgeving van) Hollands Kroon zijn? Lees dan verder!

1. Afsluitdijk Wadden Center

Met een grote groep ondernemers uit Hollands Kroon hebben wij een bezoek gebracht aan het Wadden Center op de Afsluitdijk. Allereerst werden we ontvangen met koffie en gebak, daarna kwamen verschillende mensen aan het woord die iets te maken hebben gehad met de totstandkoming van het center en daarna was het tijd om het center te gaan beleven.

En wauw, wat kun je de wadden én de afsluitdijk beleven op een bijzondere en indrukwekkende manier. Mijn hoogtepunt van de dag was toch wel echt de virtual reality helicoptervlucht, waar ik een paar angstkreten niet kon onderdrukken.

2. Kazemattenmuseum Kornwerderzand

Vlakbij Afsluitdijk Wadden Center vind je het kazemattenmuseum van Kornwerderzand. Samen met Enno de Graaff heb ik laatst een rondleiding gehad door het museum om inspiratie op te doen voor de kazematten stelling in Den Oever. Veel vrijwilligers zetten zich in voor het museum en hebben het voor elkaar gekregen om een super toffe beleving te creëren. Zo kun je een kijkje nemen in zeven kazematten. In deze kazematten worden veel authentieke spullen, verhalen en emotionele brieven getoond. Daarnaast heb je nog een ruimte waar de meidagen van 1940 een diepe indruk op je achter laten. Ik was sprakeloos.

3. Gat in de Wieringermeer dijk

Een historische plek om te bezoeken is het gat in de Wieringermeer dijk. Het terugtrekkende Duitse leger blaast vlak voor de bevrijding op 17 april 1945 de dijk op. De sporen zijn nog steeds zichtbaar. Daarnaast vind ik de omgeving in deze buurt prachtig. Je kunt namelijk ook het bos in voor een wandeling of een bezoekje brengen aan camping Het Bos Roept!

4. Waddenbelevingspunt

Het Waddenbelevingspunt vind je in Den Oever en ligt links ten opzichte van het havenmeester kantoor. De geur van het zoute water, de wind die er altijd staat, de geluiden uit de haven en een koppie koffie bij de havenmeesters maken dit punt extra leuk om even te bezoeken.

5. Poldertuin Anna Paulowna

Wil je het wat dichterbij ‘huis’ houden? Breng dan een bezoek aan de poldertuin in Anna Paulowna. Als hooikoortspatiënt maak je mij daar momenteel niet blij mee, dus misschien is deze tip ook niet voor jou weggelegd, maar de poldertuin is een fijne plek om je hoofd leeg te maken en om je benen te strekken.

6. Lutjestrand én Zuiderstrand

Hollands Kroon heeft twee stranden! Wist jij dit al? Inmiddels heb ik beide stranden dit jaar al vaker bezocht dan de stranden in de gemeente Schagen. Bij het Lutjestrand heb je een leuk tentje waar je eventueel ook op het terras kunt werken. Het Zuiderstrand is kleinschaliger en heeft geen horeca. Maar hoe leuk is het om je boterhammen mee te nemen als picknick? Ik ga graag mee.

7. Costa del Zeug

De credits voor het bedenken van deze naam gaan geheel naar onze collega Stefan Louwerse. Toen hij dit voor de eerste keer zei duurde het ongeveer 10 minuten voordat ik het door had, maar inmiddels is Costa del Zeug een bekende term in onze projectgroep. Costa del Zeug ligt vlakbij haven de Oude Zeug en is eigenlijk geen strand. Maar naast het grasveld waar je lekker op kunt zonnen, is ook een steiger. Deze steiger is momenteel helemaal vervallen en ik weet zeker dat zelfs de waaghalzen onder ons zich niet op de steiger durven te begeven, maar dit duurt niet lang meer!

8. Kolhornerbos

In het Kolhornerbosje kun je de natuur op verschillende manieren beleven. Zo is er sprake van een nieuw en een oud bos en zijn de eerste echte resultaten van onze opdracht te beleven in Kolhorn! Het wandelpad door het Kolhornerbosje is recent opgeknapt, binnenkort wordt er een insectenhotel geplaatst en er is een ecologische zone, een hondenstrandje en een natuurlijke speelplaats aangelegd. Rij je onderweg naar huis vanuit Anna Paulowna langs Kolhorn? Parkeer je auto dan langs de dijk, app het thuisfront dat je een kwartiertje later thuis bent en strek nog even je benen.

~ Britt

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: