Beter dan Lexa! – Speeddaten bij Hollands Kroon

Afgelopen donderdag mocht ik meehelpen met de selectieprocedure bij Hollands Kroon. Voor twee vacatures van team contact hadden zich wel 160 mensen aangemeld! Het was dus een hele klus. De selectie doen we bij Hollands Kroon zelf. Dus geen (HR-)manager die bij het gesprek aanwezig is, maar gewoon je mogelijk toekomstige collega’s.

De selectieprocedure bij Hollands Kroon is totaal anders dan bij andere gemeenten. Onze selectie bestaat altijd uit 2-3 rondes waarbij de eerste ronde een soort kennismaking is om te kijken wie de sollicitanten zijn, en of ze bij Hollands Kroon passen. Dit noemen we HK-proof.

Het gaat er dan om of iemand makkelijk contact maakt, goed kan samenwerken en lef, passie en doorzettingsvermogen heeft. Waarom we dat doen? Het allerbelangrijkste is er zeker van te zijn dat je bij Hollands Kroon op je plek zit. Dit werkt twee kanten op: wij kijken niet alleen of jij bij ons past, maar jij kan ook meteen kijken of je werken in bij Hollands Kroon wel ziet zitten. Die persoonlijkheid is dan ook vooral waar we naar zoeken. Want het belangrijkste is de vraag: ‘Wie ben jij?’

Dat is dan ook vooral wat we bij onze sollicitanten in de eerste ronde naar op zoek gaan en juist dat lees je niet in iemands brief of cv. Daarom nodigen wij iedereen uit die bij Hollands Kroon solliciteert en hebben we een gesprek over wie jij bent.

In de eerste ronde krijgt elke kandidaat 3 speeddates van 10 minuten met twee personen. Weet je 2 van de 3 koppels te overtuigen dat jij HK-proof bent dan ben je door naar de volgende ronde. Zo’n gesprek kan soms best wel een beetje wennen zijn. Vooral als je een traditioneel sollicitatiegesprek gewend bent waar het vooral over je cv en werkervaring gaat. Dit gesprek gaat niet over de functie, maar over jou! En daarom gaan we al snel de diepte in. We hebben immers maar 10 minuten!

Iemand die zich hierin had vergist was Freek, die moeite had om zichzelf te verkopen. Hij had zich heel goed ingelezen in de vacaturetekst maar kon niet goed uitleggen waarom hij als persoon zo goed bij Hollands kroon past. Ook Nicole die nog twee jaar ‘moest solliciteren’ viel af, ondanks dat ze wel heel eerlijk antwoord gaf op deze directe vraag. Toch vond ze dit wel een hele leuke manier van solliciteren omdat we oprecht in haar geïnteresseerd waren, en niet in haar cv of leeftijd.

Door deze persoonlijke en directe benadering kom je vaak al snel bij belangrijke gebeurtenissen in iemands leven, die gemaakt hebben tot wie ze zijn. Een verhuizing vanuit België vanwege een nieuwe liefde, of het niet meer hebben van een eigen bedrijf omdat iemand gescheiden is.

Zo was er een kandidaat die een beetje zenuwachtig was omdat ze was hier nogal gehaast naartoe was gekomen. Ze had net haar relatie met haar vriend verbroken en moest nu op stel en sprong verhuizen. Daarmee had ze net wat te veel hooi op haar vork genomen waardoor ze nogal wild binnenkwam. Omdat ze daar wel heel open over was en een aanpakker bleek mocht ze door naar de volgende ronde! Een andere kandidaat had twee voorwerpen meegenomen terwijl je er maar één mee mocht nemen. Dit toont lef (een van onze kernwaarden), en (mede) daarom was zij dus ook door!

Aan het eind van de avond hadden we ongeveer tien kandidaten gehad waarvan er drie doorgingen naar de volgende ronde. Maar er waren ook kandidaten die van ons wel een “ja” kregen, maar van de twee andere koppels een “nee”! Gelukkig kunnen alle kandidaten die HK-proof zijn daar in ieder geval tegen.

Wil jij ook weten of je HK-proof bent? Kijk dan eens naar onze vacatures of doe een open sollicitatie!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: