Zelfsturing. Ik dacht dat het makkelijk was!

Het leek zo makkelijk, deel uitmaken van een zelfsturend team. Toen ik na mijn afstuderen een tijdje voor een nogal hiërarchische organisatie had gewerkt klonk zelfsturing mij als muziek in de oren. ‘Leuk! Dat kan ik vast wel’, dacht ik. Want hoe moeilijk kan het zijn…?

Tot wij als trainees, toen wij net waren begonnen, ons plan van aanpak presenteerden aan de directie. Van andere teams hoorden wij dat we taart zouden krijgen na de presentatie, als het plan goedgekeurd zou worden. Wij vroegen ons af wat er gebeurt met die taart als de directie het plan zou afkeuren. Wordt het dan weggegooid? Eten ze de taart zelf op? ‘Moeten we het niet van tevoren toesturen, ter voorbereiding?’, opperde de een. ‘Nee, de deadline is toch echt de dag van de presentatie en deze tijd hebben we hard nodig’, zei de ander. Hier werden we het maar niet over eens. Omdat niemand de knoop doorhakte deden we niets, behalve een presentatie over ons plan van aanpak maken, precies zoals de opdracht luidde.

Je raadt het al. Wij presenteerden ons plan en hoopvol keken wij naar de deur… Wanneer kwam die taart nou?! Tot de we hoorden dat het plan natuurlijk eerst gelezen moet worden voordat het kan worden goedgekeurd. ‘Waarom hebben jullie het niet een paar dagen tevoren opgestuurd? Dat was toch veel handiger geweest!’, aldus de directie.

We stonden met ons mond vol tanden, maar zonder taart. Waarom had niemand dit tegen ons gezegd?! Maar vooral: waarom hebben we geen knoop doorgehakt en het plan van aanpak van tevoren opgestuurd in plaats van hier alleen over gepraat?

Zo ook bij de uitvoering van een onderzoek naar de WOP-app, een app die wij gebruiken om collega’s te waarderen. We hadden de opdracht om deze app te evalueren. Ook deze keer werden wij als team trainees het over de uitvoering van het onderzoek maar niet eens. De één wilde een advies erbij, de ander meteen een vervolgopdracht en weer de ander wilde dat we het bij de evaluatie zouden houden. Doordat we het maar niet eens werden hoe we deze opdracht zouden aanschieten werd er niks besloten en voerden wij de opdracht uit zoals die letterlijk geformuleerd was. Ons resultaat: een inhoudelijk goede, maar nogal saaie evaluatie, zonder advies.

Toen aangegeven werd dat er toch wel prijs gesteld werd op een advies krabden we onszelf eens achter de oren. Dit was al de tweede keer dat we achteraf feedback kregen over iets wat we hadden kunnen voorkomen als we alle opties die genoemd werden binnen ons team serieus hadden overwogen in plaats van alleen te kijken naar onze eigen individuele overwegingen.

Dus hebben we als team eens goed nagedacht over hoe we ons twee keer aan dezelfde steen hebben kunnen stoten. Toen beseften wij dat wij allemaal geselecteerd zijn op onze verbindende kwaliteiten, maar dat wij ook erg gedreven young professionals zijn die overal wat van willen vinden. In de praktijk uit zich dat in respectvolle, maar lange discussies met uiteindelijk weinig resultaat.

In ons team heeft zelfsturing tot nu toe het effect gehad dat er minimaal resultaat is geleverd en dat we braaf binnen de lijntjes hebben gekleurd. Mooie boel… Maar we gelukkig zijn we er zelf achter gekomen waar het aan ligt! Die eerste stap hebben we dus al gezet: we hebben erkend dat ons team niet perfect is, hoe graag we dat ook zouden willen. Maar waar zit die imperfectie dan? We moeten erachter komen waar onze zwakke plekken zitten en wie welke kwaliteiten bezit. Oprechte interesse in elkaar is daarbij cruciaal: wij moeten elkaar echt kennen voordat we de kwaliteiten en zwakke punten van de ander kunnen accepteren. Daarbij moet ik ook nog eens heel goed weten waar ik zelf goed in ben. Zo zorgt zelfsturing ook nog eens voor een hoop reflectief vermogen. Dat is niet makkelijk, maar wel heel waardevol!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: